Um, svest i misao …

different_thoughts_by_chadk92-d62h2u9Misao je božanska alatka, ni manje ni više od toga. Mudra osoba, kao i iskusan majstor koriste alat onako kako najbolje umeju .

Sydney Banks

 

Ako postoji nešto, što je imalo uticaj na moje pisanje, razmišljanje i uopšte život , to nešto bi sigurno bila „Tri principa“ ljudskog iskustva. Te principe je moguće pronaći pod nekoliko različitih naziva : psihologija uma, urođena mudrost, urođeno zdravlje, tri principa (innate health, three principles, psychology of mind,
Health Realization)… Svi ti nazivi upućuju, na čoveka po imenu Sydney Banks.

Sydney Banks je bio sasvim običan radni čovek, zavarivač po zanimanju, poreklom iz Škotske. Imao je sasvim običan život, sa svojim usponima i padovima, sve dok nije shvatio istinu o principima ljudskog iskustva.

Postoje tri fundamentalna gradivna elementa svakog ljudskog iskustva, svakog doživljaja, a to su um, svest i misao.

Um je možda najteži za objašnjavanje, ali recimo da bi to bilo nešto najsličnije kvantnom polju, ili Talbotovom polju, univerzalna inteligencija koja stoji iza svog postojanja, univerzum, sila koja pokreće rast i razvoj, u religiji bog, možda čak i Jungova kolektivna svest…

Svest je naš dar, kao ljudske vrste, i to je ono što „oživljava“ sve na šta usmerimo pažnju, ono što nam pomaže da budemo svesni života oko nas.

Misli su ovde treći gradivni element i odnosi se na jedan širi aspekt misli, nešto kao energija od koje su misli sačinjene…Obuhvata same misli o kojima govorimo u svakodnevnom životu i ono od čega su one sastavljene…

Ono što je Sydney Banks otkrio je da ni jedno ljudsko iskustvo, ne može da postoji bez jednog od ova tri elementa i da su oni gradivna materija svakog našeg doživljaja…

Svi mi mislimo, to je opšte poznato, ono što je manje poznato je da mi dok mislimo kreiramo (uobličavamo, stvaramo odnos) našu sopstvenu realnost, percepciju stvarnosti, koja je sačinjena od tih istih misli.

Shvatajući to,  na jednom dubokom nivou, da smo mi ti koji stvaramo naše sopstveno iskustvo uz pomoć misli, okreće našu kompletnu predstavu o stvarnosti i dovodi do promena u shvatanju sveta u nama i oko nas.

O nekima od tih promena ja sam govorio u ovom blogu, a o nekim drugim ću tek govoriti.

Najvažnije je upamtiti da mi osećamo ono što mislimo, i da bez misli ne možemo da doživimo ni jedno stanje , ni lepo ni ružno.

Šta god pomislimo , mi to istog sekunda osetimo. Ako imamo ljute misli, osećaćemo se ljuti, ako imamo srećne misli osećaćemo se srećno i apsolutno je nemoguće obrnuto J

Prihvatanje da smo mi oni koji „radimo“ razmišljanje i na taj način kreiramo sopstvenu realnost, iskustvo života, vraća nas opet nama samima i traženju zadovoljstva unutar nas a ne spolja.

Važno je napraviti suptilnu razliku između realnosti i iskustva realnosti. Ja ovde ne tvrdim da ne postoji spoljna, objektivna realnost , već da je naš doživljaj te realnosti iznutra kreiran od naših sopstvenih misli…

Glavna posledica ovog shvatanja je da je naš osećaj sreće i blagostanja dostupan svakom od nas u svakom trenutku, i da na putu te spoznaje stoji jedino naše razmišljanje. Naše sopstvene misli su jedino što nas sprečava da budemo srećni.

Dobijamo odgovor na dilemu zašto je jedna osoba srećna a druga ne u skoro identičnoj situaciji ? Jedina razlika su njihove misli.

Zašto na isti događaj neki put reagujemo pozitivno, a neki put ne?

Zašto se naše raspoloženje menja, dok se ništa spolja nije promenilo? Naše misli su se promenile .

 

Nepoznati hedonista

Za znatiželjne : Sydney Banks, Jack Pransky, Elsie Spittle, Jamie Smart, Roger Mills…

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s